Ibn al Qayyim – Gedachten die rondgaan in onze ziel

in Tazkiyyah door

Ibn al-Qayyim رحمه الله zei:


Het is bekend dat de mens geen kracht heeft gekregen om zijn gedachten te elimineren noch de kracht heeft om ze te schaden. Ze dringen zijn lichaam binnen net zoals zijn ademhaling het lichaam binnen dringt.

Echter de kracht van imaan en verstand helpt hem om zijn beste gedachten te accepteren, er tevreden mee te zijn en om er vrede en rust van te ervaren.

Allaah سُبحانه وتعالى creëerde de ziel net zoals een molensteen dat rond en rond gaat – een die niet stopt en altijd behoeftig is naar iets om fijn te malen. Als ze gevoed wordt met zaden dan zal ze deze fijn malen en als ze gevoed wordt met stenen zal ze deze fijnmalen.

Zoals de gedachten rondgaan in de ziel zo zijn het de zaadjes die geplaatst worden in de molensteen. Die molensteen die nooit met rust gelaten wordt. Er zal altijd iets in moeten gaan om te malen. Zo zijn er van onder de mensen waarvan hun molensteen zaden maalt dat na buiten komt als meel – waarvan zowel hij als anderen dan hem van kunnen profiteren

Maar de meeste van hun (i.e. de mensen) malen slechts aarde, stenen, stro enz. – dus als de tijd komt om het het deeg te maken en te bakken, ziet hij de realiteit van wat hij heeft gemalen.

{al-Fawaa’id pg. 31 and 173-174}

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*