Het vasten van `Arafah voor degene die nog moeten inhalen

at-Tahaarah, as-Salaah, az-Zakaat, as-Siyaam, al-Hadj
BUTTON_POST_REPLY
jafar abu hanifa
BerichtenCOLON 167
GeregistreerdCOLON Do Aug 22, 2013 12:51 am

Het vasten van `Arafah voor degene die nog moeten inhalen

Bericht door jafar abu hanifa »

Het vasten van `Arafah voor degene die nog dagen moet inhalen van ramadan
Shaych `Abdoel-`Aziez bin Baaz (رحمه الله) werd het volgende gevraagd:

Vraag:

Is het toegestaan om de dag van `Arafah te vasten terwijl men nog dagen uitstaande heeft die men moet inhalen van ramadan?

Antwoord:

Degene die hadj verricht dient niet te vasten. Het is een plicht voor hem om niet te vasten op de dag van `Arafah.

Wat betreft degene die geen hadj verricht, voor hem is het aanbevolen om deze dag te vasten omdat het een gezegende dag is. Het vasten van deze dag is een kwijtschelding (van kleine zonden) van het afgelopen en komend jaar. Deze dag bezit dus veel goeds.

Echter degenen die op hadj zijn dienen niet te vasten. Want de profeet (صلى الله عليه و سلم) was niet aan het vasten toen hij in `Arafah stond, en hij verbood het vasten op deze dag.

Voor degene die niet op hadj is, voor hem is het dus toegestaan om te vasten. Echter wanneer hij nog dagen (van ramadan) dient in te halen dan dient hij hier eerst mee te beginnen. En wanneer hij de dag van `Arafah en de negen dagen (van Dhoel-Hidjah) vast ter inhaling van de gemiste dagen, dan is dit goed.

Shaych Mohammed bin Saalih al-`Othaymien (رحمه الله) zei ook:

…Dus degene die de dag van `Arafah of `Aashoera vast terwijl hij nog dagen moet inhalen van ramadan, zijn vasten is correct.

Echter als hij de intentie maakt om deze dag (`Arafah of `Aashoera) te vasten om de gemiste dagen van ramadan in te halen, dan heeft hij twee beloningen! De beloning van `Arafah of `Aashoera en de beloning van het inhalen. Dit geldt voor alle vrijwillige vasten die niet verbonden zijn aan ramadan.

Wat betreft het vasten van de zes dagen van Shawaal, deze zijn verbonden met ramadan en dienen niet gevast te worden totdat men de gemiste dagen van ramadan heeft ingehaald. Wanneer men de (zes) dagen van Shawaal vast voordat men de gemiste dagen heeft ingehaald, dan verkrijgt men deze beloning niet.

Bronnen: http://www.binbaz.org.sa/mat/622 & Madjmoe` Fataawa ibn `Othaymien 20/438
Vertaling: Youssef aboe Safiyyah
Gepubliceerd op: www.ahloelhadieth.com
jafar abu hanifa
BerichtenCOLON 167
GeregistreerdCOLON Do Aug 22, 2013 12:51 am

Re: Het vasten van `Arafah voor degene die nog moeten inhale

Bericht door jafar abu hanifa »

بسم الله الرحمن الرحيم
BUTTON_POST_REPLY