6 dagen van Shawaal vasten met dagen in te halen van Ramadan

at-Tahaarah, as-Salaah, az-Zakaat, as-Siyaam, al-Hadj
BUTTON_POST_REPLY
Ridouan Aboe Roemaissae
Site Admin
BerichtenCOLON 164
GeregistreerdCOLON Do Mei 30, 2013 1:05 pm

6 dagen van Shawaal vasten met dagen in te halen van Ramadan

Bericht door Ridouan Aboe Roemaissae »

Het vasten van 6 dagen van Shawaal met dagen in te halen van de Ramadaan. Door Shaykh ar-Radjihie, Hafidahoellaah.

Vraag: Is het toegestaan voor de persoon die nog dagen dient in te halen van Ramadan om de zes dagen van shawaal te vasten alvorens men deze heeft ingehaald?

Antwoord door Shaykh ar-Radjihie, Hafidahoellaah.

Hieromtrent bestaan drie uitspraken van de ‘Ulamaa (geleerden):

De eerste mening: is dat het toegestaan is om deze zes dagen te vasten alvorens men (de gemiste dagen in Ramadan) heeft ingehaald, maar het inhalen van het verplichte vasten voor het vrijwillige vasten, geniet de voorkeur. En tot de bewijzen van de degene die dit als toegestaan zien is de uitspraak van 'Aa’isha, radi Allaahoe ‘anhaa:

"Ik moest (tijdens het leven van de profeet, vrede zij met hem) het vasten van Ramadan inhalen en kon dit niet verwezenlijken behalve in Sha3baan dit vanwege mijn verplichtingen ten opzichte van de boodschapper van Allah of met de boodschapper van Allah." 1

Hierop wordt als tegenargument ingebracht dat er (in de uitspraak van 'Aa-isha, radi Allaahoe ‘anhaa, niet (uitdrukkelijk) wordt vermeld dat zij de zes dagen (van Shawwaal) heeft gevast alvorens ze (haar gemiste dagen) had ingehaald.

Tweede mening: Dat het afkeurenswaardig (makroeh) is om deze zes dagen te vasten alvorens men (de gemiste dagen van Ramadan) heeft ingehaald.

Derde mening: Dat het niet toegestaan is om de zes dagen ( van Shawwaal) te vasten alvorens men de gemiste dagen van Ramadan heeft ingehaald. En dit is de meest correcte opinie vanwege (de volgende) overlevering: "Degene die Ramadan vast en deze laat opvolgen door zes dagen van Shawwaal, het is alsof hij het hele jaar heeft gevast.”2

En degene die de zes dagen ( van Shawwaal) heeft gevast alvorens hij de gemiste dagen heeft ingehaald, deze heeft Ramadan niet gevast.


1) Overgeleverd door al-Bukhari en Moslim
2) Overgeleverd door Moslim

Vertaald door: Mourad Aboe ‘Aberahmaan al-Maghribie, Hafidahoellaah.

Bron:

https://shrajhi.com.sa/benefits/50/%D9% ... %A7-%D8%9F
BUTTON_POST_REPLY