Al het goede zit in het navolgen van de Selef

3 reden waarom Imaam al-Bukharie zijn Sahieh schreef….

in Hadieth door

Door As-Shaykh al-‘Allaamah ‘Abd al-‘Aziez ar-Radjihi, Hafidahoellaah.

Toen al-Imaam al-Bukhaarie in zijn tijd de werken van de geleerden van hadieth onder ogen kreeg en wat zij verzameld hadden aan overleveringen[1] ondervond hij dat deze werken zowel authentieke als ook minder authentieke overleveringen bevatte[2], en zelfs ook zwakke overleveringen. Toen kreeg al-Bukhaarie de drang om hier verandering in te brengen, en ash-Shaykh ‘Abd al-Aziz ar-Radjihi schrijft dat al-Haafidh Ibn al-Hajar zei:

“En zijn drang werd versterkt toen hij een uitspraak hoorde van zijn leraar de amier al-moe`minien in al-hadieth en al-fiqh Ishaaq ibn Ibraahiem al-Handhali, ook wel bekend als ibn Raahûyah. Al-Imaam al-Bukhaarie zei:

“Wij waren bij Ishaaq ibn Rahûyah en hij zei ‘(Het zou goed zijn)Als jullie een beknopt boek zouden samestellen voor de authentieke Soennah van de Boodschapper van Allaah – sallallaahu ‘alayhi wa sallam.’. Hij (al-Bukharie) zei “Toen kwam dat (idee) in mijn hart, en dus zette ik mijzelf ertoe aan om ‘al-Jaami’ as-Sahih’ te verzamelen.”

[1] SN: Lees hier uitgebreid over De geschiedenis van het verzamelen van hadieth: https://selefienederland.nl/427-2/

[2] SN: Lees hier over het profijt van de wetenschap van hadieth door al-‘Allamaah Ahmad Shaakir, Rahiemmahoellaah: https://selefienederland.nl/277-2/

Lees hier het hele artikel: 3 reden waarom Imaam al-Bukharie zijn Sahieh schreef…..docx

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*

Meeste recente van Hadieth

Ga naar Boven