Al het goede zit in het navolgen van de Selef

Het dichtdoen van de ogen tijdens het gebed.

in Fiqh door

Door As-Shaykh Saalih aal-ash-Shaykh, moge Allah hem behouden.

As-Shaykh Saalih Aal as-Shaykh – moge Allah hem behouden – zegt in zijn boek: “Al-Mindhaar fie Bayaan kethier mien al-agtaa as-sjaa’ie’ah” op bladzijde 33 bij punt nummer 20 het volgende:

  1. Het dichtdoen van jouw ogen in het gebed zonder dat het nodig is:

En dit is afkeurenswaardig.[1]

Ibnoel Qayyiem – rahiemahoe Allah – heeft gezegd:

“Het was niet van zijn -vrede en zegeningen zij met hem – leiding dat hij zijn ogen dichtdeed tijdens het gebed.”

En hij – Ibnoel Qayyiem – zei (verder):

“En de Foeqahaa (wetsgeleerden) hebben een meningsverschil in deze afkeuringswaardigheid. Imaam Ahmed en andere zien het als afkeurenswaardig en ze zeiden dat dit de handeling is van de joden. Een andere groep geleerden heeft het toegestaan en zeiden dat dit (het dichtdoen van jouw ogen) je dichterbij al-ghoesjoe’ (concentratie; vrij vertaald) brengt, wat de ziel, het geheim en de doelstelling van het gebed is.

Het juiste van deze uitspraken is door te zeggen:

Als het openhouden van jouw ogen geen inbreuk maken op jouw al-ghoesjoe’, dan is het beter om jouw ogen open te houden. Als er echter iets is, zoals versieringen vóór jou of iets anders wat jou afleidt, dan is het zeker niet afkeuringswaardig om jouw ogen dicht te doen. En de uitspraak dat het toegestaan is in deze situatie is dichterbij de oorsprong van de wetgeving en haar doelstellingen, dan de uitspraak dat het afkeuringswaardig is, en Allah weet het beste.”

[Einde citaat van Ibnoel Qayyiem – rahiemahoe Allah-]

Bron: Al-Mindhaar fie Bayaan kethier mien al-agtaa as-sjaa’ie’ah bladzijde 33. Vertaald door: Said Ibn Abdelhamied

[1] Voetnoot vertaler: As-Shaykh Moehammed ibn Saalih al-‘Oethaymien heeft het ook afkeurenswaardig verklaard en dat het behoort tot de eigenschappen van de Joden in zijn boek Sharh al-Moemti’ in het 3e deel van het boek bladzijde 42 en hij zegt daar ook:

Als iemand zou zeggen: “Ik voel wanneer ik mijn ogen sluit (tijdens het gebed), dat ik meer ghoesjoe’ (concentratie) heb. Kunt u mij op basis hiervan een fatwa geven om mijn ogen te sluiten ? “

Het antwoord hierop is: “Nee, omdat deze concentratie die jij voelt – door een afkeuringswaardige daad te begaan- van de duivel is.

Het is net als de concentratie van de Soeffiyah in hun gedenken waarmee zij aanbidden. En dit is een innovatie. De duivel zou afstand kunnen nemen van jouw hart wanneer je jouw ogen sluit, om jou in deze afkeuringswaardige daad te laten vallen.

We zeggen dus: Open jouw ogen, en doe je best op deze concentratie te verkrijgen in jouw gebed. Maar om jouw ogen te sluiten zonder reden om zo concentratie te verkrijgen, zeggen we: Nee, omdat dit van de duivel is.

Lees het hier in pdf formaat:

Het dichtdoen van de ogen tijdens het gebed

Geef een reactie

Your email address will not be published.

*

Meeste recente van Fiqh

Djihād in de Islām 

Een wetenschappelijk kijk naar de voorwaarden en regels en een antwoord op
Ga naar Boven